Pe măsură ce situația cu coronavirus continuă să se dezvolte, profesioniștii din HR trebuie să se adapteze și să răspundă rapid.
Dacă ați fi rugat acum câteva luni pe majoritatea HR-ilor să facă o listă cu primele cinci evenimente globale care ar putea afecta locul de muncă, am îndoieli că în top 5 ar fi nominalizat o pandemie globală. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni Covid-19 a afectat afacerile mult mai serios decât orice alt eveniment. Interdicții de a călători, țări ce au declarat stare de urgență, instituții de învățământ închise sau mutate în zona online, controale întărite la granițe, evenimente sportive mondiale anulate, conferințe anulate sau care au loc virtual, magazine care au rămas fără anumite produse, etc. Toți acești factori afectează angajații.
În contextul actual, VUCA pare și mai adecvată decât a fost vreodată. Introdus de Armata americană, acest acronim descrie o lume din ce în ce mai volatilă, nesigură, complexă și ambiguă, după încheierea Războiului Rece în 1990. Criza coronavirus a amplificat dramatic lumea VUCA.
- Volatilă. La 31 decembrie 2019, autoritățile chineze au confirmate mai multe cazuri de pneumonie cu o cauză necunoscută și o săptămână mai târziu, la 7 ianuarie 2020, această epidemie a fost identificată ca fiind un nou coronavirus. De atunci și până astăzi, zeci de mii de oameni au fost infectați în întreaga lume și experții în sănătate se confruntă încă cu o situație care se dezvoltă rapid.
- Nesigură. Noile etape ale epidemiei sunt nesigure. Vidul de informație a dus la o traumă globală, acest lucru fiind demonstrat prin panica de a cumpăra fără noimă.
- Complexă. Din cauza răspândirii globale, există atât de mulți factori interconectați încât este dificil să analizezi în întregime impactul răspândirii și efectul său asupra diferitelor sectoare ale societății.
- Ambiguă. Covid-19 este excepțională și fără precedent. Cea mai recentă epidemie care s-a apropiat ca scară a fost SARS in 2003. A durat 9 luni și au fost infectați mai mult de 8,000 de oameni. Covid-19 a infectat deja un număr mult mai mare și nu s-a terminat încă.
Cum putem adăuga valoare ca profesioniști HR?
Lucrați cu liderii organizației cu privire la comunicare. Nesiguranța cu privire la întinderea pandemiei și impactul său ne aduce neliniște. Putem lucra cu echipele de leadership să asigurăm comunicare clară în organizație despre ce face organizația noastră pentru a diminua impactul pandemiei, cum se schimbă practicile de lucru și cum facilităm medii de lucru sigure pentru oameni.
Revizuiți politicile existente cu referire la absența pe caz de boală, îngrijirea rudelor și dependenților, și procedurile de raportare a acestor cazuri.
Regândiți afacerea. Multe dintre activitățile pe care le considerați uzuale în afacerea voastră nu mai sunt în prim plan din cauza activităților legate de criză, dar unele activități rămân vitale, cum ar fi să plătiți salariile corect și să puneți la dispoziție persoane care pot răspunde la întrebări legate de plata salariilor, pentru a reduce stresul în aceste momente critice.
Redistribuiți munca acolo unde este posibil. Inițiați conversații regulate cu liderii despre realocarea și recalificarea temporară a oamenilor. Trebuie să fim creativi în legătură cu distribuirea muncii în echipele din organizația noastră și cu maximizarea capacității.
Concentrați-vă pe munca la distanță. Există multe provocări și nuanțe aici, pe care HR-ul le înțelege – așa că putem lucra cu liderii care se confruntă cu aceste provocări pentru a ne asigura că oamenii noștri rămân dedicați, motivați și sănătoși. Nesiguranța legată de durata pandemiei și a distanțării sociale aduce și mai multă anxietate. Putem să diminuăm acest lucru prin crearea de ghiduri clare și adecvate cu privire la auto-izolare și munca la distanța și putem dezvolta capacitatea managerilor de a conduce echipe la distanță.
Colaborați cu ceilalți. Unele dintre aceste inițiative vor atinge aspecte din rolurile colegilor noștri astfel că putem lucra cu alte funcțiuni pentru a acoperi mai multe aspecte și a aduce mai multe perspective. Putem colabora să instruim rapid oamenii și să îi recalificăm pentru a executa sarcini din funcțiuni care sunt vitale pentru afacerea noastră și putem dezvolta un ghid despre cum să gestionăm zona de wellbeing. Putem să profităm și de expertiza din rețelele noastre, inclusiv oameni de știință care se ocupă de analiza comportamentului uman sau a riscului sau experți în dezastre, pentru a înțelege impactul potențial al pandemiei asupra comportamentelor și operațiunilor noastre.
Cum situația se dezvoltă continuu, trebuie să ne adaptăm și să răspundem rapid. Nu există un model de a găsi soluții. Soluțiile depind de context și această situație ne forțează să ne depășim limitele și să devenim confortabili cu ambiguitatea de a dezvolta abordarea cea mai potrivită pentru organizația noastră. Trebuie să gândim creativ și să definim soluții lucrând cu echipele de leadership pentru a depăși această situație. Există o oportunitate reală în a gândi dincolo de parametrii obișnuiți și de a dezvolta noi moduri de gândire – HR poate conduce această conversație.
Articol preluat și tradus 9 Apr 2020, opinie a lui Opemipo Koshemani, HR business partner la UCL