Dragos-Cristian Finaru a fost pe 13 iulie alături de Roxana Mocanu, Ruxandra Caraivan, Stelio Verzera și Emanuele Rapisarda, KeyNote speaker @Talent Planet Conference, by ITOL SoL.

Am povestit despre biochimia talentului si despre alchimia latentului. Sau cu alte cuvinte, despre cum ne inselam zilnic, convinsi ca avem dreptate:

Cei mai multi dintre noi ne consideram persoane etice si corecte. Probabil consideram ca luam decizii bune in general, ca evaluam corect un om sau un job, ca facem tot ce tine de noi si ca atat in viata personala cat si in cea profesionala alegerile pe care le facem sunt in beneficiul nostru si al organizatiei din care facem parte.

In spatele acestei perceptii stau insa, mult prea des, biasurile cognitive sau erorile de rationament. Ele saboteaza procesul de gandire critica facandu-ne vulnerabili in fata interpretarilor gresite, a previziunilor eronate si a concluziilor pripite, toate acestea incheindu-se cu decizii si alegeri ineficiente si, de multe ori, chiar dureroase.

Partea buna, este ca vina este rareori a noastra. Partea proasta, este ca tot rareori avem dreptate.

Dar cum, cand si de ce ne inselam?

De cele mai multe ori cand auzim despre biasuri, aceia dintre noi care suntem familiari cu ele ne gandim imediat la erori de rationament legate de varsta, de gen, culturale si rasiale – care da, exista. Dar cum ramane cu recruterii care se trezesc mai greu dimineata, favorizand inconstient candidatii din interviurile de dupamiaza. Sau despre alegerea de a trece indiferenti pe langa o problema, ca doar este mai responsabil sa nu te bagi acolo unde nu stii si oricum sigur o va rezolva cineva mai competent si, deci, mai bine.

Tranzitia de la latent la talent trece prin una dintre cele mai entuziasmante si neinfricate aventuri de leadership pe care le vom avea vreodata – incursiunea prin greselile, erorile si biasurile proprii. Cu o singura conditie – sa nu trecem nepasatori pe langa ele ci cu responsabilitate si intelepciune sa le (si sa ne) dam adevarata valoare pe care o au.

--- to be continued


Sediul EVOLUTIV
Bucureşti, IAA House - Calea Victoriei 126, etaj 3, sector 1
Telefon
Gheorghe Andrieș: 0723. 522. 025 (centrul regional București)
Cristina Ţirulnic: 0726. 684. 282 (centrul regional București)
Sorina Andron: 0742. 951. 687 (centrul regional Iași)
Mail
office@evolutivconsultants.ro
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd